Ինչպես ճիշտ ընտրել ելակ
Ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ
ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր ելակի մասին:
Գոյություն ունեն ելակի սորտերի երկու հիմնական կատեգորիաներ՝ սելեկցիոն եւ տեղական սորտեր: տարբեր տեսակներին պատկանող ելակները տարբերվում են չափով, երանգով եւ համային հատկանիշներով: Որոշ հատապտուղներ ունեն վառ արտահայտված քաղցր համ, մյուսները ' մի քիչ թթու են:
Ելակը ձեւով կարող է լինել
- կլոր,
- ձգված ծայրերով,
- օվալաձեւ,
- ոչ ստանդարտ տեսակներ:
Երբ ձեր ընտրած ելակը ունի չափազանց մեծ չափ՝ պետք է զգույշ լինել. Որոշ տեսակներ տարբերվում են մեծ հատապտուղներով, բայց եթե ելակի տեսակը չի ենթադրում խոշոր պտուղներ, ապա գնումից արժե հրաժարվել:
Գնել ելակ ավելի լավ է բաց բեռնարկղերից: Հատապտուղները լցնում են փոքր չափի դեկորատիվ զամբյուղներով կամ պլաստիկ տարաներով: Այսպիսով, ելակը կարելի է գնահատել արտաքին տեսքով եւ բույրով, ինչը չի կարելի իրականացնել, եթե հատապտուղները փակ փաթեթավորմամբ լինեն: Կոնդենսատը կարող է առաջացնել փտածության գործընթաց, եւ գրեթե հնարավոր չէ տեսնել փչացած հատապտուղները ոչ թափանցիկ փաթեթավորմամբ:
Ինչպես ընտրել ելակ
Ելակ ընտրելիս անհրաժեշտ է կատարել գնահատման երեք փուլ: Նախ, հատապտուղները ստուգվում են քիմիական նյութերի փչացման կամ վերամշակման հայտնաբերման համար: Այնուհետեւ գնահատվում է ելակի բույրը: Հնարավորության դեպքում խորհուրդ է տրվում համտեսել հատապտուղները (շուկաներում վաճառողները, վստահ լինելով իրենց ապրանքի որակի վրա, հաճախ թույլ են տալիս դա անել):
Որ ելակը արժե գնել
- ելակ պետք է լինի չոր եւ առանց նեխման չնչին նշանների,
- ելակի գույնը պետք է լինի վառ եւ հագեցած,
- հատապտուղը շրջանակող տերեւները պետք է կանաչ լինեն,
- ելակ պետք է լինի առաձգական եւ թեթեւակի փայլուն,
- ելակի բույրը պետք է լինի հագեցած եւ «հատապտղային»,
- հյութի արտազատումը համարվում է բնական պայմաններում աճեցված ելակի նշան (հյութի բծերը կարելի է նկատել ստվարաթղթե փաթեթների վրա, որոնցում առավել հաճախ տեղափոխվում է ելակը),
- ելակի վրա վնասներ կամ փոսիկներ չպետք է լինի (հատապտուղների մակերեսը միշտ հարթ է),
- «բաժակը»( հատապտուղը շրջապատող կանաչ տերեւները) պետք է անպայման պահպանվի (հատապտուղները, առանց այդ տերեւների, արագ փչանում են եւ հավաքվել են, ամենայն հավանականությամբ, ոչ ճիշտ եղանակով):
Որ ելակը չարժե գնել
- ելակների մակերեւույթի բծերը կարող են վկայել ոչ միայն փտածության գործընթացի մեկնարկի մասին, այլեւ քիմիական նյութերի զգալի քանակի առկայության մասին,
- չափազանց մեծ ելակը կարող է աճեցված լինել՝ թունաքիմիկատների օգտագործմամբ,
- հատապտուղների մուգ գույնը կարող է մատնանշել սելիտրայով ավելորդ մշակման մասին,
- ելակի բույրում կողմնակի հոտերը վկայում են դրա քիմիական նյութերի մշակման, ոչ պատշաճ պահպանման կամ փտածության գործընթացի մեկնարկի մասին,
- եթե ելակը բույր չունի, ապա նրա հասունացումը արագացել է քիմիկատների օգնությամբ,
- շատ չոր ելակի մակերեւույթը ցույց է տալիս նիտրատների եւ քիմիկատների ներկայությունը,
- կանաչավուն բծերը ելակի մակերեւույթի վրա կամ հատապտուղների սպիտակ ծայրը նրա անհասունության նշան են (նման հատապտուղները կունենան թթու համ):