Ինչպես ճիշտ ընտրել լոլիկ
Ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ
ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր լոլիկի մասին:
Լոլիկի գույնը կարող է տարբեր լինել՝ կախված սորտի առանձնահատկություններից։ Տարբեր տեսակներ ենթադրում են տարբերություններ ձեւով եւ չափով: Կան կլոր, օվալ, սալորանման կամ տանձի նման լոլիկներ: Միևնույն ժամանակ սորտերի համային տարբերությունները շատ քիչ են, իսկ որոշ տեսակներ ունեն «շաքարանման» պտղամիս:
Ըստ գույնի, լոլիկները լինում են՝
- կարմիր (լոլիկի ամենատարածված տեսակը),
- դեղին (խոշոր, քաղցր համով),
- գծավոր (մսոտ պտուղները հիշեցնում են տանձ),
- սեւ (խոշոր, վառ արտահայտված համային հատկանիշներով),
- նարնջագույն (խոշոր չափերով աչքի են ընկնում),
- կանաչ (հյութալի թթվաշ կամ թթու համով),
- սպիտակ (տարբերվում է յուրահատուկ քաղցր համով),
- վարդագույն (տարբերվում են վիտամին C-ի բարձր պարունակությամբ եւ ունեն առավել հագեցած համային հատկանիշներ):
Իմանալով յուրաքանչյուր տեսակի առանձնահատկությունները, դուք կարող եք նախապես որոշել լոլիկի համը: Առավել հաճախ վաճառքի են հանված կարմիր տեսակները, ավելի քիչ սեւ, նարնջագույն եւ դեղինը, իսկ մանուշակագույն, սպիտակ եւ գծավոր տեսակներ համարվում են գյուտ տեսակներ: Առավել դժվար է որոշել կանաչ լոլիկի հասունությունը: Արտաքնապես այդ պտուղը նման է չհասունացած բանջարեղենի, բայց համային առումով այն ոչնչով չի զիջում իր մյուս տեսակներին:
Ինչպես ընտրել լոլիկ
Լոլիկի ընտրության ժամանակ կարեւոր է նախապես որոշել, թե ինչի համար են դրանք ձեռք բերվում, որքան արագ դրանք կօգտագործվեն սննդի մեջ եւ ինչ համային հատկություններ պետք է ունենան: Հաջորդը, ընտրության գործընթացը անցնում է առկա բանջարեղենի տեսողական գնահատման փուլ:
Ինչ լոլիկ պետք է գնել
- հասուն լոլիկի մակերեւույթը պետք է լինի առաձգական եւ խիտ,
- հագեցած բույրը լավ լոլիկի նշան է,
- լոլիկի մակերեւույթին չպետք է լինի վնասվածք, փտածության բծեր, կեղեւի չորացած հատվածներ կամ տարբեր չափի կետեր,
- գույնը լոլիկ պետք է լինի համաչափ (բացառություն են գծավոր սորտերը),
- լոլիկը, որը վաճառվում է ճյուղերով կամ պոչիկով, ի սկզբանե տարբերվում է որակով (եթե լոլիկը հասունանում է ճյուղից պոկվելուց հետո, ապա պտուղները չորանում են, այս դեպքում կա փաստ, որ լոլիկը հասունացել է բնական եղանակով):
Լոլիկ ընտրելու ժամանակ՝ դուք պետք է այն քաշով համեմատեք: Թեթեւ լոլիկի ներսը դատարկ է լինում: Նման բանջարեղենը պարունակում է ավելի շատ խոնավություն, քան պտղամիս: Չափավոր խիտ եւ ծանր լոլիկները տարբերվում են մսոտությամբ եւ ավելի քիչ սերմերով:
Ինչ լոլիկ գնել չարժե
- եթե լոլիկի պտղարմատը կանաչ է, ապա պտուղը չի հասունացել կամ հասունացել է այն հավաքելուց հետո,
- կեղևի վրա պիտակ երակների առկայությունը վկայում է չհասությունյան մասին,
- եթե լոլիկի կեղեւը չափազանց խիտ է եւ հաստ, ապա այն աճել է նիտրատների օգտագործմամբ,
- ամուր լոլիկ չի հասունացել, իսկ փափուկը՝ գերհասունացած է,
- լոլիկի թթու հոտը վկայում է փտածության գործընթացի մեկնարկի մասին,
- բույրի բացակայությունը համարվում է բազմաթիվ քիմիական բաղադրությունների կիրառմամբ աճեցված լինելու նշան, այդպիսի լոլիկի համը նույնպես շատ հագեցած չի լինի,
- վնասված լոլիկներ գնել չարժե (նման վայրերում անմիջապես կուտակվում են մանրէներ),
- լոլիկի մակերեսը փայլուն է, բայց չափից ավելի փայլը պարաֆինով կամ մեղրամոմի հիմք ունեցող նյութերով մշակման նշան է (կիրառվում են ապրանքային տեսքը պահպանելու համար, գործնականում չեն մաքրվում ջրով եւ կարող են առաջացնել ստամոքսի խանգարում):
Խորհուրդ է տրվում գնել միջին չափի լոլիկ: Բացառություն են որոշ սորտեր, ինչպիսիք են լոլիկ-հսկաները կամ չերի տեսակը: Նախքան էկզոտիկ լոլիկի հազվագյուտ գույների ձեռքբերմումը, ավելի լավ է նախապես ուսումնասիրել տեղեկատվություն իրենց համային հատկությունների մասին: Կան լոլիկի տեսակներ, որոնք առանձնանում են քաղցր համով, որոնք ոչ բոլորը կգնահատեն ըստ արժանվույն: