Ինչպես ճիշտ ընտրել վարունգ
Exclusive
ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր վարունգի մասին:
Վարունգը բաժանվում է մի քանի կատեգորիաների. Բանջարեղենը տարբերվում է չափով, գույնով, ձեւով, ինչպես նաեւ կիրառման եղանակով: Կախված օգտագործման եղանակից վարունգը կարող է լինել աղցանի համար, ունիվերսալ եւ նախատեսված պահպանման համար: Աղցանների վարունգները օգտագործվում են թարմ տեսքով, պահածոյացման համար նախատեսված բանջարեղենը տարբերվում է խտությամբ եւ կարծրությամբ, ինչը հարմար է թթուների համար, եւ համընդհանուր տեսակները կարող են կիրառվել նշված նպատակներից որեւէ մեկի համար:
Վարունգը ձեւով եւ չափով կարող է լինել՝
- խոշոր, միջին, փոքր,
- երկարավուն, կեռ, օվալաձեւ, կլոր:
Վարունգի կեղեւը կարող է գրեթե հարթ լինել, «աչքերով» կամ «փուշերով»: Ենթադրվում է, որ աչքերով կամ մուգ փշորով վարունգը իդեալական է պահածոյացման համար: Նման բանջարեղենը կլինի խրթխրթան եւ չափավոր ամուր: Եթե փշերը սպիտակ են, ապա պահածոն խրթխրթան չի լինի: Պահպանման համար ավելի լավ է ընտրել կանաչ կեղեւով եւ փոքր չափսերով վարունգ (առավելագույնը 10 սմ):
Ըստ գույնի վարունգ կարող է լինել՝
- կանաչ,
- գծավոր,
- կարմիր,
- դեղին,
- սպիտակ:
Կարմիր, դեղին եւ սպիտակ վարունգները հազվադեպ են երեւում խանութների դարակներում: Ըստ չափի, նրանք ավելի շատ կանաչ տեսակներ են, եւ ձեւով ավելի շատ հիշեցնում են ցուկկինի: Նման սորտերի համը նույնպես տարբերվում է ավանդական տարբերակից եւ կարող է քաղցր լինել: Դեղին վարունգները ուտելուց առաջ կամ թթվեցնելուց առաջ ջրի մեջ ներծծվում են դառը համի պատճառով:
Ինչպես ընտրել վարունգ
Առաջին հերթին, երբ ընտրելում եք վարունգ, դուք պետք է անցկացնեք բանջարեղենի տեսողական գնահատական: Խորհուրդ է տրվում գնել միջին չափի վարունգ: Խոշոր բանջարեղենը կարող է գերհասունացած լինել եւ ունենալ դառը համ: