Ինչպես ճիշտ ընտրել հնդկաձավար
Exclusive
ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր հնդկաձավարի մասին:
Ինչ տեսակի հնդկաձավար կա
Միջուկ
Հնդկաձավարը կարելիի է բաժանել մի քանի սորտերի՝ բարձրագույն, առաջին, երկրորդ եւ երրորդ: Բազմազանությունը կախված է խառնուրդի եւ պառակտված միջուկների առկայությունից: Դեռ 10-20 տարի առաջ մեր մայրերն ու տատիկները մանրակրկիտ ստուգում էին հնդկաձավարը եփելուց առաջ, քանի որ փաթեթավորման մեջ շատ աղբ ու անորակ հատիկներ էին հայտնվում։ Այժմ իրավիճակը փոխվել է: Առաջին եւ բարձր սորտերի տուփերում կարող է լինել ոչ ավելի, քան 1% «հանձնուք». Ամենահանրաճանաչ ապրանքը ժամանակակից գնորդների՝ շագանակագույն շոգեխաշած միջուկն է: Դրա առավելությունը կարճ ժամկետում պատրաստ լինելն է՝ մոտ 15 րոպե:
Կանաչ հնդկաձավար
Այս հնդկաձավարի միջուկը կարճ պահեստային ժամկետով է, որն ունի կանաչավուն կամ դեղնավուն երանգ: Օգտակար նյութերը դրա մեջ ավելի շատ են, քանի որ այն չի գոլորշիացվում եւ չի տապակվում: Համային հատկանիշները նման հացահատիկային բույսի բավականին յուրահատուկ են եւ ոչ բոլորին են դուր գալիս:
Ինչպես ճիշտ ընտրել հնդկաձավար
- Միջուկների գույնը կարեւոր ցուցանիշ է։ Գոլորշիացված հնդկաձավարի միջուկները ավելի մուգ են, իսկ դրանց եզրերը' բաց երանգավրում ունեն: Եվ տապակած հնդկաձավարի միջուկների եւ եզրերի գույնը նույնն է:
- Որակյալ հնդկաձավարի հատիկները նույն չափի եւ ձեւի են լինում:
- Նայեք փաթեթավորման ներքեւի մասոը՝ այնտեղ չպետք է լինեն մանրացված հատիկների փշրանքները:
- Հնդկաձավարի միջուկի պահպանման ժամկետը չի գերազանցում 20 ամիսը: Գնելով հնդկաձավար, համոզվեք, որ պարզել եք արտադրման և փաթեթավորման ամսաթիվը:
- Անպայմնա հոտ քաշեք հնդկաձավարից այն գնելուց հետք: Եթե զգաք բորբոսի հոտ՝ այն հետ վերադարձրեք խանութ: Նման մթերք ուտելը վտանգավոր է առողջության համար:
Եվ մեկ կարեւոր նկատառում, որը վերաբերում է արտադրանքի պիտանիության ժամկետին: Իրական ժամանակում, որի ընթացքում հնդկաձավարը պահպանում է իր լավագույն հատկությունները, կախված է իր խոնավության աստիճանից: Հացահատիկը, որը դուք պլանավորում եք երկար պահել, խոնավությունը պետք է լինի ոչ ավելի, քան 13%: