ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր կանաչ սոխի մասին:
Առավել հաճախ, կանաչ սոխը վաճառվում է թարմ վիճակով: Երբեմն կանաչին փաթեթավորովում է եւ սառեցվում: Գնել խորհուրդ է տրվում թարմ սոխ եւ, հնարավորության դեպքում պետք է ընտրել այն փոքր սոխուկներով: Սննդի թաղանթն օգնում է անբարեխիղճ վաճառողներին թաքցնել բանջարեղենի փչացման նշանները, ուստի փնջի բացումից հետո կարելի է տհաճ անակնկալ ստանալ:
Կանաչ սոխը չպետք է լինի ջրալի, թոռոմած, կնճռոտված կամ չոր: Գնել ռեկորդային մեծ երկարություն ունեցող ցողունները խորհուրդ չի տրվում: Անիրատեսական երկար կանաչ սոխը կարող է աճել բազմաթիվ կիրառվող քիմիկատների շնորհիվ:
Սառեցված կանաչ սոխը կորցնում է իր համային հատկանիշների մի մասը, ուստի այն ավելի լավ է գնել ծայրահեղ անհրաժեշտության դեպքում: Ցրտահարությունից հետո սխի ցողունները պետք է պահպանեն ապրանքային տեսքը եւ գույնը: Եթե սառեցված կանաչ սոխ ձեռք է բերել մուգ գույն, ապա գնել այն չարժե:
Ինչպես ընտրել կանաչ սոխ
Դուք պետք է ընտրեք կանաչ սոխը՝ առաջնորդվելով առաջին հերթին երկու չափանիշներով՝ տեսքով եւ հոտով: Կանաչիները կարող են տարբեր լինել, կախված սորտերից, եւ ունեն տարբեր երկարության, հաստ կամ բարակ ցողուններ: Ավելի հագեցած համային հատկանիշների ունի հաստ ցողուններով սոխը, իսկ բարակ ցողուններով սորտերը հարմար են ան ճաշատեսակների համար, որտեղ սախի արտահայտած համը այնքան էլ ցանկալի չէ:
Որ կանաչ սոխը կարելի է գնել.
- կանաչ սոխի ցողունները պետք է հագեցած մուգ կանաչ գույն ունենան,
- կանաչ սոխը պետք է լինի խիտ եւ ոչ թոռոմած,
- ցողունները չպետք է լինեն բծերով, խոնավացված հատվածներով եւ չոր ծայրեր,
- ցողունի վրա կանաչ և սպիտակ հատվածների սահմանը պետք է լինի վառ արտահայտված (այս նրբերանգը ցույց է տալիս կանաչ սոխի հյութեղությունը եւ որակը),
- թարմ կանաչ սոխի բույրը միշտ հագեցած է և չափավոր կծու,
- կանաչ սոխը պետք է չոր լինի (եթե կանաչիները փաթեթավորված են կոնտեյներով, ապա պատերին չպետք է լինեն խոնավության կաթիլներ):
Խորհուրդ է տրվում գնել այն կանաչ սոխը, որի ցողունների հիմքը սպիտակ է: Այն կպահպանվի ավելի երկար եւ ավելւ հագեցած համ կոնենա, քան կտրված տարբերակները: Բացի այդ, սպիտակ սահմանի վրա կարելի է որոշել կանաչ սոխի համային բնութագրերի որոշ նրբություններ:
Որ կանաչ սոխը գնել չարժե.
- կանաչ սոխի ցողունների վրա ցանկացած քանակությամբ լորձը պետք է պատճառ դառնա կանաչին գնելուց հրաժարվելու համար,
- կանաչ սոխի մակերեսի վրա ցանկացած գույնի շերտ հայտնվում է քիմիական պարարտանյութերի չափից ավելի օգտագործման կամ հնարքների կիրառման դեպքում՝ բանջարեղենի պահպանման ժամկետը մեծացնելու համար,
- սոխը, որի ղոցունների վրա հայտնվել են չոր ծայրեր, կորցնում է խոնավությունը եւ պակաս հյութալի կլինի
- կանաչ սոխի՝ բծերով կամ մուգ կետերով թոռոմած ցողունները կարող են լինել հիվանդությունների վկայություն,
- դեղին բծերը վկայում են բակտերիաների կամ վնասակար միկրոօրգանիզմների ախտահարման մասին,
- եթե կանաչ սոխով կոնտեյներում խոնավություն կան, ապա կանաչիները արդեն փչացած են կամ շուտով կփչանան,
- եթե կանաչ սոխը վաճառվում է սոխուկներով, ապա դրանք պետք է լինեն հնարավորինս փոքր եւ թարմ (եթե սոխուլները չորացել են, փետուրները հյութալի չեն),
- կանաչ սոխը, առանց բնորոշ հոտի, տարբերվում է ցածր համային հատկանիշներով,
- կանաչ եւ սպիտակ ցողունների միջեւ անորոշ սահմանը վկայում է կանաչ սոխի համային բնութագրերի կոշտության մասին,
- կանաչ սոխի բույրի բացակայությունը պետք է զգուշացնի գնորդին ( այս պարագայում սոխը ջերմոցներում աճեցվել է բազմաթիվ պարարտանյութերի ազդեցության տակ),
- պետք է խուսափել նաև կոտրված ծայրերով ցողունները գնելուց ( մանրէները կուտակվում են վնասված տեղում, եւ նման սոխի երկարատեւ պահպանման ժամանակ դրանց քանակությունը աճում է արագ տեմպերով),
- սոխի բույրի մեջ կողմնակի հոտերի առկայությունը (հող, դառնություն, փտում եւ այլն) վկայում է փտածության գործընթացի մեկնարկի մասին:
Ըստ գույնի, դուք կարող եք որոշել կանաչ սոխի կծու լինելու աստիճանը: Որքան մուգ է իր գունավորումը, այնքան ավելի այրող այն կլինի: Խորհուրդ չի տրվում լվանալ ամբողջ կանաչ սոխը գնելուց անմիջապես հետո: Ավելի լավ է լվանալ միայն ցողունները, որոնք նախատեսվում է ուտել, իսկ մնացածը դնել սառնարանում:

