Ինչպես ընտրել ճիշտ կարտոֆիլ
Exclusive
ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր կարտոֆիլի մասին:
Կարտոֆիլը դասվում է ամենաունիվերսալ մթերքների շարքին: Դրանից շատ ուտեստներ են պատրաստվում։ Շատերը կարտոֆիլ են գնում, ուշադրություն չդարձնելով արտաքին տեսքին, ինչը հանգեցնում է ճաշից հետո իր համային հատկանիշների հիասթափությանը: Լավ պալարների ընտրության կանոնների գնահատման եւ հիշման գործընթացը երկար ժամանակ չի տեւում: Իմանալով փոքր հնարքներ, ամեն մեկը կարող է որոշել, թե որ կարտոֆիլն է լավագույնս համապատասխանում նախատեսված ուտեստին եւ չի վնասում առողջությանը:
Ինչպիսին է լինում կարտոֆիլը
Կարտոֆիլն ունի մի քանի հազար սորտեր: Ավանդաբար նրա բոլոր սորտերը բաժանվում են երեք հատկանիշով տարբերվող խմբերի' պալարի գույնը, հասունացման ժամկետը եւ խտությունը: Հենց այդ որակները պետք է գնահատել, երբ գնում եք կարտոֆիլ: Մասնագետները նշում են, որ որքան փոքր է պալարների հասունացման ժամկետը, այնքան ավելի են խախտվում դրանց համային հատկանիշները։ Դա տեղի է ունենում կարտոֆիլի մեջ օսլայի քանակի նվազման հաշվին:
Ընդհանուր կարծիք, թե որ կարտոֆիլն է առավել համեղ, գոյություն չունի։ Ոմանք սիրում են փխրուն պալարներ, մյուսները նախընտրում են պինդ սորտեր, որոնք պահպանում են ձեւ եփվելուց հետո: Որոշել, թե կարտոֆիլը պատրաստելուց հետո ինչ կլինի, դժվար չէ: Նախ, պետք է ուշադրություն դարձնել տեսակին եւ յեղևի գույնին:
Կարտոֆիլի բազմազանությունը եւ եփման արդյունքը
- կարտոֆիլի կարմիր սորտերը եփելուց հետո չեն դառնում փխրուն, այլ պահպանում են իրենց ձեւը,
- ապիտակ տեսակները գերխաշվում են եւ կատարյալ են պյուրե պատրաստելու համար,
- կարտոֆիլի դեղին սորտերը եփելուց հետո պահպանում են ձեւը, բայց ներսում փափուկ են դառնում:
Կան կարտոֆիլի հազվագյուտ սորտեր՝ հագեցած սեւ, կապույտ կամ մանուշակագույն երանգներով: Նման տեսակների համային որակները տարբեր են։ Այս դեպքում պետք է հիշել երկու նրբություն՝
- որքան վառ է կարտոֆիլի կեղեւի գույնը, այնքան ավելի օգտակար բաղադրիչներ կան
- որքան հագեցած է կաշվի երանգը, այնքան քիչ է կարտոֆիլը խաշված:
Ինչպես ընտրել կարտոֆիլ՝ տարբեր ճաշատեսակներ պատրաստելու համար
Կարտոֆիլ գնելու նպատակը՝ այն ընտրելու առանցքային պայմաններից է: Եթե պալարները ձեռք եք բերում փոքր չափով, եւ նախատեսված է պատրաստել որոշակի սնունդ, ապա ընտրության գործընթացը իրականացվում է որոշակի հատկանիշներով. Մեծ ծավալներով կարտոֆիլ գնելիս խորհուրդ չի տրվում նախապատվությունը տալ երիտասարդ պալարներին: Նման սորտերը պահպանվում են կարճ ժամանակ, այնպես որ, ուտել դրանք ավելի լավ է անմիջապես:
Տարբեր ճաշատեսակների համար կարտոֆիլի ընտրության գաղտնիքները
- աղցանների համար հարմար է ցանկացած մուգ երանգների փոքր չափի կարտոֆիլ (պահպանում են իրենց ձևը եփելուց հետո եւ արագ են պատրաստվում),
- կերակուրենրը, որտեղ օգտագործվում է կեղևով կարտոֆիլի կատարյալ են փոքր չափի մուգ եւ դեղին սորտերը (կպահպանեն ձեւը եւ լաց կեփվեն),
- տապակajի լավագույն տարբերակը կարտոֆիլի վարդագույն սորտերն են,
- պյուրե հարմար` խոշոր կարտոֆիլi սպիտակ սորտերը (գնդիկների բացակայությունը պյուրեում երաշխավորված է):
Մասնագետները նշում են, որ առավել օգտակար է համարվում կեղևով եփված կարտոֆիլը, այդ պատճառով նույնիսկ աղցանների պատրաստման համար ավելի լավ է այն պատրաստել կեղեւում:
Ինչ կարտոֆիլ արժե կամ չարժե գնել
Շատ հաճախ վաճառքի մեջ կարելի է տեսնել կարտոֆիլ, որը չի տարբերվում իդեալական ձեւերով եւ նույնիսկ գույնով: Կան մի քանի կանոններ, որոնք ցույց են տալիս, որ չարժե գնել որոշ պալարներ: Եթե դուք ուշադրություն չդարձնեք որոշ նրբություններին, ապա կարտոֆիլը ոչ միայն չի արդարացնի սպասումները, այլեւ վնաս կհասցնի առողջությանը:
Անորակ կարտոֆիլի նշանները
- կեղևի կանաչ երանգի առկայությունը (սովորաբար բծերը) վկայում է ալկալոիդների բարձր պարունակության առկայության մասին, որոնք որոշակի նախադրյալներ ունեցող մարդկանց մոտ կարող են թունավորման պատճառ դառնալ,
- շագանակագույն բծերը կեղևի վրա, փոքր անցքերը եւ խորը սև կետերը կեղևի վրա վկայում են սնկային միկրոօրգանիզմների եւ միջատների ազդեցության մասին,
- եթե կարտոֆիլի մակերեսը խոնավ է, ապա դրա գնումից արժե հրաժարվել,
- պետք չէ գնել ծիլերով կարտոֆիլ, այն պարունակում է ալկալոիդներ,
- եթե կարտոֆիլի կեղեւը եղունգով փորելու փորձի ժամանակ խոնավություն է առաջանում, ապա դա մարդու առողջության համար վնասակար նիտրատների առաջին նշանն է:
Լավ կարտոֆիլի նշանները
- պինդ մակերեւույթ՝ առանց ծիլերի եւ կանաչ բծերի,
- խորը աչքերի առկայությունը,
- հարթ կեղև՝ առանց հետքերի և փոսիկների:
Խանութների վաճառասեղաններին կարելի է գտնել լվացված եւ չլվացված կարտոֆիլ: Այս դեպքում տարբերություն չկա, թե որ տեսակներն ենք ձեռք բերել, սակայն հաշվի առնել բոլոր թերությունները եւ գնահատել այն մեծ քանակությամբ հողի առկայության պարագայում դժվար կլինի: Մաքուր կարտոֆիլը հաճախ դասավորվում է վաճառասեղաններին տեղադրելիս, ուստի այստեղ բացառվում է անորակ արմատապտուղների առաջացման վտանգը: