Ինչպես ընտրել ճիշտ լոբի
Exclusive
ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր լոբու մասին:
Լոբու շատ տեսակներ կան, եւ հիմնական տարբերության նշանը կարելի է անվանել գույնը: այս սննդամթերքը օգտագործվում է բազմաթիվ ուտեստների պատրաստման համար, որոնցից յուրաքանչյուրի համար պետք է նախապատվությունը տալ որոշակի սորտերի: Ենթադրվում է, որ որքան մուգ է լոբու գույնը, այնքան ավելի ամուր կառուցվածքով է տարբերվում այն: Ինչքան ավելի բաց է լոբու գույնը, այնքան ավելի թեթև է այն:
Լոբի ամենատարածված տեսակները
- կարմիր (լոբու բոլոր տեսակների մեջ այս տեսակը տարբերվում է բջջանյութի ամենաբարձր պարունակությամբ),
- սպիտակ (տարբերվում է բարձր կալցիումի եւ մագնեզիումի պարունակությամբ),
- կանաչ (պիտանի է հում վիճակում օգտագործելու համար),
- մանուշակագույն (օգտակար հատկություններով մոտ է կարմիր տեսակին),
- սեւ (հազվադեպ հանդիպող տեսակ է),
- դեղին (կարելի է օգտագործել հում վիճակում)
Լոբու գույնը կարող է լինել միակողմանի կամ մարմարի նման: Լոբու տեսակները տարբերվում են ձեւով եւ չափով: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս գնել մանր լոբի։ Ըստ ուսումնասիրությունների, փոքր լոբու տեսակները պարունակում են ավելի մեծ քանակությամբ վիտամիններ. Բացի այդ, նրանք ավելի արագ են պատրաստվում։
Ինչպես ընտրել լոբի
Անկախ նրանից, թե որ տեսակի լոբի է, երբ այն ընտրում եք, դուք պետք է առաջնորդվեք ընդհանուր կանոններով. Անորակ կամ փչացած լոբու գնումը կարող է ոչ միայն փչացնել նախատեսվող ուտեստի համը, այլեւ վնաս հասցնել առողջությանը:
Լոբի ընտրության կանոններ
- որակյալ լոբին պետք է լինի առավել հատիկավոր,
- լոբու վրա որեւէ երանգ չպետք է լինի,
- խառնուրդը պետք է լինի մաքուր եւ չպարունակի կողմնակի մասնիկներ,
- լոբու մակերեսը պետք է լինի հարթ,
- լոբու սերմերը պետք է լինեն նույն չափի,
- սեւ, չոր կամ այլ բծեր լոբու վրա չպետք է լինի,
- եթե լոբին փաթեթավորվում է տոպրակների մեջ, ապա փաթեթավորումը չպետք է ունենա նույնիսկ նվազագույն վնասվածք,
- կանաչ լոբին պետք է լինի խիտ, առաձգական եւ ամուր,
- լոբու հատիկները պատիճի ներսում չպետք է ընդգծվեն կամ շոշափվեն:
Մասնագետները նշում են, որ ամենից հաճախ պարազիտներով վարակվում է սպիտակ լոբին։ Նրա կարմիր սորտերը գրեթե երբեք չի ազդվել վնասատուների պատճառով չափազանց հաստ կեղև ունենալու արդյունքում:
Պետք է հրաժարվել է գնել լոբին, եթե բացահայտվել է հետեւյալ կետերից գոնե մեկը.
- վնասված լոբու քանակը գերազանցում է փաթեթավորման 3%-ը,
- լոբու հատիկները կպչում են միմյանց,
- շատ տարբեր չափի լոբու հատիկները ընդունելի չեն,
- լոբու վրա կան վնասվածքներ, ճաքեր, մուգ բծեր,
- նկատելի խոնավության առկայությունը լոբու վրա,
- լոբու խառնուրդի մեջ կողմնակի մասնիկների առկայությունը թույլատրելի չէ,
- լոբու վրա խավը վկայում է նրանց փչանալու կամ բորբոսման պրոցեսի սկսվելու մասին,
- կեղտը լոբու վրա չպետք է լինի (նույնիսկ ամենափոքր),
- կնճիռներով շերտը խոսում է այն մասին, որ լոբին հավաքվել է անցյալ տարի (կամ նույնիսկ մի քանի տարի առաջ):