ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր կիվիի մասին:
Կան կիվիի բազմաթիվ սորտերի: Այս մերձարեւադարձային պտուղը կարող է ունենալ տարբեր գույնի կեղեւ, կառուցվածք եւ տարբեր լինել որոշակի համային հատկանիշներով: Կիվիի որոշ հատկանիշներ կիրառելի են բոլոր մրգերի համար, անկախ տարբերությունից:
Ինչպիսին պետք է լինի կիվին
- պտղի միջին տրամագիծը չպետք է գերազանցի 5 սմ-ն,
- կեղևի գույնը կարող է լինել կանաչից մինչեւ գրեթե շագանակագույն,
- կիվիի կեղեւը միշտ բարակ է եւ ծածկված է փոքր խավերով (բացառությամբ հարթ
- կիվիի մի քանի սորտերի, որի վրա չկա խավ, սակայն դրանք շատ հազվադեպ են վաճառվում),
- կիվիի պտղամիսը միշտ կանաչ է,
- կիվին ունի փոքր սերմեր:
Ինչպես ընտրել կիվի
Կիվիի ընտրության ժամանակ կարելի է հաշվի չառնել չափսը: Մրգի տարբեր սորտեր ներառում են օվալաձև, կլոր, ինչպես նաև երկարավուն տեսակներ:Կիվիի մակերևույթը միշտ պատված է խավով: Այս նյուանսը ինքնատիպ տարբերակիչ նշան է այս մերձարևադարձային մրգի համար:
Հաճախ խանութների վաճառասեղաններին կարելի է տեսնել այն մրգերը, որոնք փաթեթավորված են տարաներում կամ փաթեթներում։ Այդ պտուղները ստուգելիս պետք է հատուկ ուշադրություն դարձնել: Եթե պտղամսի ներքեւի մասում կան փոշի հիշեցնող կուտակումներ, ապա խորհուրդ չի տրվում գնել նման կիվին: Բացի այդ, փաթեթի կամ կոնտեյների պատերին չպետք է խտացումներ լինեն։ Այս նշանը վկայում է պահպանման պայմանների խախտման կամ մրգի հոտման գործընթացի մեկնարկի մասին:
Հասուն կիվի նշանները
- հասած կիվին միշտ էլ առաձգական է (եթե սեղմենք այն, ապա փոսիկ չի մնա, բայց, միեւնույն ժամանակ, այն չի հիշեցնում քար),
- կիվիի բուրմունքը մրգային է, բայց ոչ սուր (հոտը զգացվում է կեղևի միջոցով եւ ուժեղանում է պտղամսի տարածքում);
- կիվիի մակերեւույթի վրա կեղեւը պետք է լինի չափավոր կոշտ եւ թեթեւակի թեփուկավոր (եթե կիվիի տեսակը ենթադրում է դրանց առկայությունը);
- պտղամսի տարածքում չպետք է լինի խոնավության կուտակում (այն ստուգելու համար անհրաժեշտ է սեղմել պտուղը);
- կիվիի կեղեւի մակերեսը պետք է լինի հարթ, առանց փոսիկների:
Ինչ կիվի գնել պետք չէ:
- պտղի կարծրությունը վկայում է նրա անհասության մասին;
- փափուկ կիվին կարող է լինել ոչ միայն գերհասուն, այլեւ փչացած,
- եթե կիվիի մակերեւույթի վրա սպիտակ խավ կա. ապա պետք է հրաժարվել նման պտուղը գնելուց(սա պտղի փտածության առաջին նշանն է),
- փչացած կիվին կարող է գինի հիշեցնող հոտ ունենալ;
- կիվիի վրա ցանկացած կետեր կամ մուգ բծեր հիվանդությունների կամ մակաբույծների ախտահարման նշան են;
- եթե կիվիի մակերեւույթին փոշի հիշեցնող խավ կամ փոքր մասնիկներ կան, ապա այդ պտուղը բորբոսով ախտահարված է,
- եթե կիվի մաշկի վրա կան մութ կետեր, փոսիկներ կամ այլ վնասվածքներ, ապա գնել այն չարժե,
- եթե կիվիի մակերեւույթին առկա են կպչուն նյութերի հետքեր, ապա նման մրգերի գնումից պետք է հրաժարվել (ամենայն հավանականությամբ, այն մշակվել է հատուկ քիմիական միջոցներով՝պիտանիության ժամկետը երկարացնելու համար):
Հասուն կիվիի բույրը կարող է միաժամանակ նմանվել ելակին, փշահաղարջին եւ սեխին: Եթե հոտը շատ սուր է, կամ դրանում առկա են խմորման նոտաներ, ապա նման պտուղներ գնել չարժե: Մեծ հավանականություն կա, որ պտուղը փչացած է կամ հարվածների է ենթարկվել անորակ փոխադրման գործընթացում:
Ամուր կիվին կարող է հասունանալ տանը. Այն հասունանում է մի քանի օրում։ Սպասել պտղի փափկությանը պետք չէ։ Հակառակ դեպքում կարելի է սպասել ոչ թե հասունացման, այլ մրգի փտածության գործընթացի մեկնարկին։

