Ինչպես ճիշտ ընտրել սերկևիլ
Exclusive
ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր սերկևիլի մասին:
Սերկլիլը հատուկ տտիպ համով միրգ է, որը խուրմա է հիշեցնում: Սննդի մեջ այդ պտուղները կարելի է օգտագործել թարմ տեսքով կամ օգտագործել աղանդեր պատրաստելու, թխելու և այլ կերակրատեսակներ պատրաստելու համար։
Սերկևիլի սորտերը տարբերում են ըստ՝
- չափի,
- կեղևի գույնի հագեցվածության,
- ձևի առանձնահատկություններով:
Սերկևիլ կարող է լինել տանձաձև, խնձորի չափով, կլորավուն, կոնաձև եւ էլիպտաձև: Տարբեր սորտերի համային հատկությունները միմյանցից քիչ են տարբերվում, սակայն դրանցից մի քանիսը համարվում են ամենաքաղցրը: Օրինակ, մեծ ժողովրդականություն է վայելում «պարսկական սերկլիլ»-ը՝ աննշան տտիպ համի պատճառով։
Սերկևիլի որոշ տեսակներ համարվում են կերային, եւ երբ համտեսում ես այն կարող է առաջանալ այն կարծիքը, որ դրանք հարմար չեն սննդում օգտագործման համար: Մի կողմից, դա, իրոք, այդպես է, բայց անբարեխիղճ վաճառողները կարող են տեղադրել վաճառասեղանին ցանկացած տեսակի սերկևիլ: Մի մոռացեք, որ ջերմային մշակումից հետո սերկևիլը կորցնում է տտիպ համը: Եթե կերային սորտեր են ձեռք բերվել, ապա պետք է դրանք գոնե մի քանի րոպեի ընթացքում թողնել եռացրած ջր մեջ և դրանք ձեռք կբերեն նոր համային հատկանիշներ:
Ինչպես ընտրել սերկևիլ
Սերկւիլը գնահատելիս առաջին հերթին ուշադրություն է պետք դարձնել երեք բաղադրիչների՝ կեղևի խտությունը, գույնը եւ հոտը: Չնայած այն հանգամանքին, որ արտաքինից պտուղները ունեմ խիտ եւ ամուր տեսք, պտուղները վնասելը բավականին հեշտ է: Երբ դուք ձեռք եք բերում սերկևիլ մեխանիկական վնասներով նախապես պետք է հաշվի առնել, որ դրանք երկար պահպանման հակված չեն: Եթե հարվածների տեղերում նշաններ են առաջացել, ապա նման մրգերի համային հատկությունները կարող են արդեն խախտվել:
Որ սերկևիլը արժե գնել
- պտղի գույնը պետք է լինի հավասարաչափ (արքան ավելի դեղին է կեղևը, այնքան ավելի հյութալի և որակյալ է պտուղ),
- սերկևիլը ունի իր համային հատկությունները, որոնք պետք է հաշվի առնել, երբ գնելու ժամանակ (եթե սերկևիլ եք գնում առաջին անգամ, ապա դուք պետք է իմանաք, որ պտուղները տարբերվում են հատուկ տտիպ համով եւ բավականին ամուր կառուցվածքով, այնպես որ, պետք է սպասել, որ մրգերը կլին քաղցր և փափուկ, չարժե),
- սերկևիլի մակերեւույթը պետք է լինի առանց վնասվածքների եւ մակաբույծների հետքերի
- հարվածների կամ ոչ պատշաճ փոխադրման այլ նշաններ պտուղների վրա նույնպես չպետք է լինի,
- պտուղը պետք է լինի ամուր (բայց չպետք է շփոթել այս հասկացությունը «քարե» հատկանիշի հետ),
- հասած պտղից միշտ լավ զգացվում է բնորոշ հատուկ բուրմունքը
- երբ դուք գնում եք սերկևիլ, դուք պետք է ընտրեք փոքր չափի պտուղներ (համով դրանք ավելի քաղցր կլինեն),
- մի փոքր խավը սերկևիլի մակերեւույթին համարվում է նորմալ որոշ սորտերի համար,
- տանձաձև սերկևիլներն ավելի բուրավետ են, իսկ տեսքով խնձոր հիշեցնողները՝ ավելի հյութալի,
- սերկևիլի մաշկի վրա չպետք է լինի կպչուն խավ, ծածկույթ կամ անբնական փայլ, որը հիշեցնում է պարաֆինային շերտ,
- ջերմային մշակումից հետո սերկևիլի պտղամիսը և կեղևը ձեռք է բերում կարմրավուն երանգ, եւ համը դառնում է ավելի քաղցր:
Այվ գնելով սերկևիլ՝ ավելի լավ է չխառնվել այլ սննդամթերքների հետ։ Իդեալական տարբերակը կլինի առանձին փաթեթում պտուղների տեղափոխումը: Նման իրավիճակում պտուղների վնասվելը գրեթե բացառվում է: Եթե սերկլիլ վնասվել է, ապա պտուղը շատ արագ փչանում է:
Ինչ սերկևիլ չարժե գնել
- կանաչ բծերը կամ ընդհանուր կանաչ երանգավորումը սերկևիլի անհասության նշան է (հասունացած սերկևիլը, անկախ սորտից, չի կարող կանաչ լինել),
- եթե սերկևիլի մակերեւույթը խիտ չէ եւ հեշտությամբ մատով սեղմել է լինում, ապա պտուղը գերհասունացել է կամ արդեն սկսել է փչանալ ներսից,
- մրգային հագեցած բույրի բացակայությունը վկայում է նրա անհասության մասին,
- եթե սերկլիլ բույրը պարունակում է կողմնակի հոտեր, ապա չարժե նման պտուղ գնել (սա սխալ պահպանման կամ փտածության գործընթացի մեկնարկի նշան է),
- պետք չէ գնել սերկևիլ անբնական արտաքին նշաններով (չափազանց մեծ չափս, չափազանց փայլուն մաշկի մակերես), նման պտուղները կարող են աճեցվել կամ պահվել քիմիական նյութերի օգտագործմամբ,
- եթե սերկևիլի կեղևն ունի կպչուն մակերես, ապա գնել այն չարժե (իմանալ, թե ինչով են մշակվել պտուղները հնարավոր չէ, բայց այս նշանը հստակ ցույց է տալիս քիմիական բաղադրության առկայությունը),
- սերկևիլի մաշկի մուգ բծերը նրա փչացման նշաններն են (սերկևիլի գունավորումը միշտ հավասարաչափ է, անկախ սորտից):
Սերկևիլը լավ հասունանում է տանը: Եթե պտուղը գնված է թերհաս վիճակով, ապա դրանք ձեռք բերելուց հետո չպետք է տեղադրվեն սառնարանում: Բացի այդ, խորհուրդ է տրվում սերկևիլը ուտել ոչ թե գնելուց անմիջապես հետո, այլ մեկ կամ երկու օր անց: Պտուղները տարբերվում են տտիպ համով, որը պահպանման ընթացքում կարող է զգալիորեն մեղմվել: