ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր մանդարինի մասին:
Թե ինչպես ճիշտ ընտրել մանդարին հարցը հատկապես արդիական է դառնում ձմեռային գլխավոր տոնի՝ Ամանորի մոտենալու հետ։ Մանդարինները տոնական սեղանին դնելու ավանդույթը ստեղծվել է խորհրդային ժամանակներում, երբ միակ ձմեռային էկզոտիկ մրգերը հենց մանդարինն էր՝ մասնավորապես աբխազական մանդարինները: Այսօր իրավիճակը բոլորովին այլ է: արտադրողները շատ են, սորտերն ավելի են, եւ վաճառողները հաճախ չեն ասում, ամբողջ ճշմարտությունը իրենց արտադրանքի մասին:
Առաջին հերթին. ուշադրություն դարձրեք պտղի որակի վրա:
- Չպետք է լինի ոչ հոտում եւ բորբոս. դա ոչ թե պարզապես համեղ չէ, այլ վտանգավոր է առողջության համար.
- Կեղեւը պետք է ունենա հարթ գույն, լինի դեղնանարնջագույնից մինչեւ կարմրավուն, առանց բծերի եւ վնասվածքների:
- Մանդարինների չորությունը կամ ավելորդ փափկությունը վկայում են պահպանման եւ փոխադրման պայմանների խախտման մասին:
- Առավել էկոլոգիական են համարվում հենց Աբխազիայից բերված «դասական» մանդարինները. դրանք հեռվից չեն գալիս, հետևաբար, վերանում է մրգերի պահպանման համար քիմիական նյութերով մշակման անհրաժեշտությունը։
Շատ կարևոր է հասունությունը։ Եվ այստեղ չպետք է առաջնորդվել գույնով, քանի որ այն ավելի շուտ խոսում է շաքարի պարունակության մասին: Աբխազական մանդարինները միշտ իրենց մարոկկացի կարմրանարնջագույն եղբայրներից շատ ավելի գունատ են:
Մանդարինը հասունացել, եթե.
- Այն շատ հեշտ է մաքրել:
- Մի փոքր սեղմումով՝ հյութը դուրս է գալիս կեղեւից:
Ընտրելիս որոշիչ գործոն են հանդիսանում անհատական համային հակումները։ Ինչ-որ մեկը նախընտրում է թթու մանդարիններ, իսկ մեկը' բացառապես քաղցր: Առավել բնորոշ առանձնահատկությունն այն է, թե որքան է պտղի կեղևի գունային ինտենսիվությունը. ինչքան ավելի պայծառ, այնքան ավելի քաղցր: Դուք կարող եք նաեւ փորձել կշռել մանդարինը ձեռքով՝ թթվաքաղցր սորտերը սովորաբար ավելի թեթեւ են լինում:
Շատ գնորդների համար սկզբունքային նշանակություն ունի մանդարինների մեջ սերմերի բացակայությունը, բայց այս նշանը կարելի է որոշել միայն իմանալով արտադրող երկիրը: Այնպես որ, կարդացեք տեղեկատվությունը փաթեթավորման վրա, հարցրեք վաճառողին եւ ընտրեք.
- Աբխազական մանդարիններում սերմերը քիչ են, համով թթու-քաղցր են։ Պտուղները ոչ խոշոր են, դեղին եւ նարնջագույն.
- Թուրքականները, որպես կանոն, բավական սերմերով են։ Մնացած հատկություններով նման են նախորդ տիպին, բայց ավելի խոշոր են:
- Իսպանական մանդարիններին բնորոշ է բազմազանությունը. սերմերը կարող են քիչ լինել, շատ լինել, իսկ երբեմն հանդիպում են սորտեր, որոնց առանց սերմերի են: Սովորաբար ունենում են քաղցր համր, վառ նարնջագույն են:
- Մարոկկոյից բերված մանդարինները լավն են ոչ միայն քիչ քանակությամբ սերմերով, այլեւ հիանալի քաղցր համով: Ըստ գույնի, նույնպես առանձնանում են մյուսների շրջանում՝ հագեցած նարնջագույն են լինում, գրեթե կարմիր:
- Իսրայելական մանդարինները նույնպես սերմերի առատությամբ չեն տարբերվում, համը նրանց քաղցր է, գույնը նարնջագույն է: Նրանք հասունանում են, ի դեպ, ավելի ուշ, այդ իսկ պատճառով վաճառասեղաններին հայտնվում են միայն ձմռան կեսին:

