Բաժանորդագրվեք մեր ալիքին
Դարձե՛ք ArmDaily TV-ի բաժանորդ և կարևորի մասին տեղեկացեք առաջինը։
x
Այն, որ Հայաստանը հավասար հարթության վրա չէ Թուրքիայի հետ, չի նշանակում, թե Թուրքիան պետք է լինի թելադրողի դերում. Սաֆրաստյան Փաշինյանը, Միրզոյանը, Էրդողանն ու Ալիևը հանդիպել են Նոր կառավարության հետ դիալոգն անհնար է, չկան պրոֆեսիոնալներ, որոնց հետ կարող ենք խոսել. Սերժ Ավետիքյան Խոսում է նույն մարդը՝ տարբեր լեզուներով, Փաշինյանն ու Ալիևը նույն տեսլականն ունեն Արցախի վերաբերյալ. Մետաքսե Հակոբյան Հայաստանը հետևողականորեն ձգտում է, որ Բաքուն և Ստեփանակերտը ուղիղ կերպով բանակցություններ վարեն. քաղաքագետ Ի՞նչ է պայմանավորվել ԱՄՆ պետքարտուղարը Միրզոյանի և Բայրամովի հետ և ի՞նչ է հայտարարել Աքարը Բաքվում Փաշինյանը հենց այս պահից ցեմենտբետոնում է իր ապագա վերընտրությունը. Զոհրաբյանը՝ Հովակիմյանին ԿԸՀ նախագահի պաշտոնում առաջադրելու մասին Թշնամին նորից կրակել է.ի՞նչ է առաջարկել Արայիկ Հարությունյանը Ռուբեն Վարդանյանին. լրահոս Ադրբեջանն ու Թուրքիան մտադիր չեն հանդուրժելու տարածաշրջանում անկախ, ինքնուրույն  Հայաստանի գոյությունը. Քանանյան Եթե Քոչարյանն ուզում է, որ բանակցողը փոխվի, թող դուրս գա քաղաքականությունից. Անի Սամսոնյան Պետք է գիտակցել՝ խաղաղությու՞ն է դա, թե՞ դիկտատորի ախորժակին տուրք տալ. ադրբեջանագետը՝ խաղաղության պայմանագրի մասին Հայաստանի Հանրապետությունն այլևս Արցախի անվտանգության երաշխավորը չէ․ Ժիրայր Ազիզյան
Լավագույն տեսանյութերը. Youtube


Մթերքների գրագետ պահեստավորում. ամենաշատ օգտագործվող ապրանքների պիտանիության ժամկետները

Exclusive

ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։

Մեր ընթերցողին, սովորաբար, ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:

Այս շաբաթ, սակայն, մի փոքր փոխել ենք մեր շարքի ֆորմատը և կներկայացնենք ձեզ, թե որ մթերքները կարելի է երկար պահել, և ամենաշատը օգտագործվող սննդամթերնքները ինչքան պետք է պահել՝ օրգանիզմի համար անվտանգ լինելու համար:

Թվում է, թե վաղուց անցել են այն ժամանակները, երբ իրեն հարգող յուրաքանչյուր տնային տնտեսուհի «միջուկային աղետի կամ տոտալ դեֆիցիտի» համար արտադրանքների պահուստ ուներ։ Վերջին օրերի թունավորումների դեպքերը ցույց են տալիս, որ այնուամենայնիվ վատ չէր լինի, եթե քաղաքացիները տեղեկացված լինեին երկար պահպանվող մթերքների մասին:

Հացահատիկներ

Ստանդարտ պահպանման ժամկետը՝ 9-20 ամիս (տարբեր տեսակի հացահատիկների համար)

Հնդկացորեն, բրինձ, կորեկ. ապրանքներ, որոնք գնում են մեծ քանակությամբ եւ երկար ժամանակ պահում: Ենթադրվում է, որ եթե վնասատուներ չեն առաջանում, ապա հացահատիկը հարմար է սննդի համար: Փաստորեն, այս բոլոր հացահատիկները ունեն խիստ որոշակի պիտանիության ժամկետ, որը նշվում է փաթեթավորման վրա արտադրողների կողմից: Բայց դա դեռ չի խոսում այն մասին, որ արտադրանքը կարելի է պահել ճիշտ այնքան, որքան գրված է:

Այսպես, օրինակ, հնդկաձավարի հերթական ստուգման ժամանակ մասնագետները պարզել են հետևյալը. արտադրողների կողմից նշված ժամկետը 12-20 ամիս է, բայց իրական ժամանակահատվածը, որի ընթացքում հնդկաձավարը պահպանում է իր լավագույն հատկությունները, կախված է նրա խոնավությունից: Հացահատիկները, որը դուք պլանավորում եք երկար պահել, խոնավությունը պետք է լինի ոչ ավելի, քան 13%: Եթե խոնավությունը բարձր է, նման ապրանքը կարող է ձեռք բերել միայն անմիջական օգտագործման համար: Ճիշտ է, հանուն արդարության պետք է նշել, որ եթե չպահպանվի այս պայմանը՝ հնդկացորենը վտանգավոր չի դառնում, այն միայն կորցնում է համային հատկանիշները:

Նույնը վերաբերում է բրնձին (պահպանման ժամկետը կարող է լինել 12-18 ամիս), դրա խոնավությունը չպետք է գերազանցի ստանդարտ պահանջները: Բայց այստեղ իրավիճակն ավելի լավ է: Բրնձի խնդիրը հայտարարված սորտի անհամապատասխանությունն է: Որ լավ որակի ապրանքը, որը խոստանում է արտադրողը, վիրավորական է, բայց նրա երկար պահպանվելու ունակության վրա դա չի ազդում.

Կորեկը ամենաարագ փչացող հացահատիկներից մեկն է, որի պիտանիության ժամկետը ընդամենը 9 ամիս է: Սակայն, եթե պահպանման եւ փոխադրման պայմանները չեն պահպանվել, կորեկում պարունակվող ճարպը կարող է օքսիդանալ մինչեւ այդ ժամկետի ավարտը:

Պահածոներ

Ստանդարտ պահպանման ժամկետը՝ 15 ամիս-5 տարի (տարբեր տեսակի պահածոների համար)

Պահածոները վայելում են  բառացիորեն տասնամյակներ պահպանվելու ունակություն ունենալու փառք: Դա է պատճառը, որ երկար պահեելու համար հաճախ նախընտրում են գնել պահածոյացված սնունդ, այլ ոչ թե սառեցված միս կամ բանջարեղեն, քանի որ ջերմաստիճանային պայմանները (առանց ծայրահեղ արժեքների) քիչ ազդեցություն քիչ ազդեցություն են թողնում այս մթերքների վրա:

Հիմնական խնդիրը, որին կարելի է հանդիպել այստեղ, բոտուլիզմն է, ծանր տոքսիկոինֆեկցիոն հիվանդությունը, որն առաջացել է բոտուլոտոքսինի կողմից: Սա նյութ է, որը արտադրվում է Clostridium botulinum սպորային փայտիկից: Բոտուլիզմի մանրէները ակտիվորեն բազմանում են եւ թունավոր են առանց թթվածնի միջավայրում: Հետեւաբար, նրանք շատ են «սիրում» ամուր փակված պահածոյի տարրաները: Botulinum toxin-ը չի փոխում արտադրանքի համը եւ տեսքը, սակայն, եթե տարրան «շնչում է» կամ հեղուկի մեջ փուչիկներ ունի, նման արտադրանքը չի կարող օգտագործվել սննդի մեջ:

Բարեբախտաբար, դուք կարող եք որոշել, տարրայում բուտուլիզմի առկայությունը, որովհետև դրանք աչքի ընկնող են: Այնպես որ, խորհուրդ չի տրվում գնել պահածոներ, որոնք կասկած են առաջացնում, եւ անհրաժեշտ է ուշադիր ստուգել պաշարները ժամանակ առ ժամանակ: Ուռած տարաները պետք է անպայման դեն նետել, նրանց պարունակությունը կյանքի համար վտանգավոր է:

Մակարոնեղեն

Ստանդարտ պահպանման ժամկետը՝ 24-32 ամիս

Արտադրողի կողմից հայտարարված մակարոնի պիտանիության միջին ժամկետը 24-32 ամիս է: Եթե արտադրանքը համապատասխանում է խոնավության հայտարարված բնութագրերին, դա միանգամայն իրական ժամկետներ են։

Մակարոնեղենը կարեւոր է ճիշտ պահել: Եթե դուք ազատում եք դրանք գործարանային փաթեթավորումից, հիշեք, որ այդ դեպքում արտադրողն այլեւս չի երաշխավորում օգտագործման պիտանիությունը ողջ հայտարարված պիտանիության ժամկետի ընթացքում: Միջավայրը, որում պահպավում է մակարոնը, պետք է լինի չոր եւ հերմետիկ փակ, պետք է այն պահել հեռու արեւի ուղիղ ճառագայթներից եւ վայրի, որտեղ տեղի է ունենում ջերմաստիճանի կտրուկ տատանումներ (օրինակ, ոչ գազօջախի կողքին, որը պարբերաբար օգտագործվում է):

Թեյ եւ սուրճ

Ստանդարտ պահպանման ժամկետը՝ 12 ամիս - 3 տարի թեյի համար (5 տարի սուրճի համար)

Թեյի պիտանիության ժամկետը համեմատաբար մեծ է՝ միջինը երեք տարի (եւ հատիկավոր, եւ թեյի տոպրակների համար): Համացանցում դուք կարող եք գտնել տեղեկատվություն այն մասին, որ թեյը, ըստ էության, չունի պիտանիության ժամկետ: Սակայն, ըստ էության, երկար պահեստավորման դեպքում, այն մեծապես կորցնում է բուրմունք եւ համի հատկությունները, տերեւները կարող են կոտրատվել (եթե թեյ մեծ տերեւներով է), հայտնվում են կողմնակի բույրեր:

Թեյի համար կարեւոր է նաեւ ճիշտ պահպանումը: Եթե դուք երկար ժամանակ պատրաստվում եք այն պահե, մի բացեք փաթեթավորումը, պահեք յան արևի ուղիղ ճառագայթներից հեռու վայրում:

Ենթադրվում է, որ թեյը կարող է պահվել մինչեւ 3 տարի: Սուրճը մի փոքր ավելի երկար է՝ պահպանվում՝ մինչեւ հինգ տարի (եթե դա հատիկավոր սուրճ է, եւ փաթեթավորումը չի բացվել): Տանը սուրճ պահելն ավելի երկար խորհուրդ չի տրվում։ Ի դեպ, ուշադրություն դարձրեք արտադրանքի փաթեթավորման ամսաթվին, հենց դրանից է հաշվարկվում պիտանիության ժամկետից, այլ ոչ թե գնման ամսաթվից:

Կարտոֆիլ

Ստանդարտ պահպանման ժամկետը՝ 1-2 շաբաթից մինչեւ 10 ամիս

Կարտոֆիլ սովորաբար պահում են այնքան ժամանակ, քանի դեռ այն չի թչացել է և չի ծիլավորվել։

Կարտոֆիլը կարող է պարունակել վնասակար նյութ մարդու համար՝ թունավոր նյութ սոլանին: Սովորական կարտոֆիլում պարունակում է սոլանինի նվազագույն քանակությունը, եւ այն չի վնասում որեւէ մեկին:

Բայց բոլորովին այլ բան է, եթե կարտոֆիլը, որը երկար ժամանակ պահվում էր, սկսեց կանաչել կամ բողբոջել: «Տարեց» կարտոֆիլում սոլանինի մակարդակն այնքան է աճում, որ դա արդեն վտանգավոր է դառնում մարդու առողջության համար։

Սոլանինը բուսական ծագման ալկալոիդ է, որը ձեւավորվում է կարտոֆիլի եւ  մորմազգիների ընտանիքի այլ բույսերի (սմբուկ, լոլիկ, պղպեղ, ծխախոտ) քլորոֆիլի հետ միասին, երբ բույսի վրա լույս է ընկնում: Այսպես բույսերը պաշտպանվում են միջատներից եւ կենդանիներից: 

Եթե կարտոֆիլը կանաչել է ավելի քիչ, քան մեկ քառորդ չափով, ապա դրա օգտագործումը շատ վնաս չի լինի մարմնի համար, բայց պետք է այդ կարտոֆիլի կեղևը մաքրել հաշտ շերտով՝ սոլանինի հիմնական կոնցենտրացիան հենց դրա մեջ է: Որպեսզի կարտոֆիլում սոլանինը չստեղծվի, անհրաժեշտ է պահել պալարներն առանց լույսի:

Աղ եւ շաքար

Ստանդարտ պահպանման ժամկետը՝ 8 տարի շաքարի համար, 10 տարի աղի համար

Դրանք բնական կոնսերվանտներ են, ուստի դրանք կարող են երկար պահպանվել՝ շաքարը՝ մինչեւ 8 տարի, աղը ՝ մինչեւ 10 տարի։ Տվյալ դեպքում կարևոր են պահպանման պայմանները։ Նախ, ջերմաստիճանը չպետք է լինի չափազանց մեծ (շաքարի համար ոչ ավելի, քան + 25 C), երկրորդ, խոնավությունը չպետք է լինի բարձր, քանի որ այս դեպքում բյուրեղները կսկսեն միաձուլվել: Աղի եւ շաքարի պահպանման փաթեթավորումը պետք է հերմետիկ լինի:

Մայոնեզ

Ստանդարտ պահպանման ժամկետը՝ 120-180 օր

Մայոնեզների մեծ մասը ունի երկու պահեստային ռեժիմ՝ սառնարանում ավելի երկար, առանց սառնարանի՝ պակաս:

Մայոնեզները «դոյպակ» ասեպտիկ փաթեթավորմամբ (բաղադրության մեջ կոնսերվանտներ չկան) սովորաբար կարող են պահվել առանց սառնարանի, միայն այն պայմանով, որ փաթեթավորումը դեռ չի բացվել: Դույլով կամ կափարիչով բաժակներում փաթեթավորված մայոնեզը (կազմում սովորաբար կան կոնսերվանտներ) պետք է պահվեն սառնարանում:

Ի՞նչ կլինի, եթե օգտագործել լրացած  պիտանիության ժամկետով սնունդ

Շատերը վստահ են, որ արտադրողները դնում են պիտանիության ժամկետը հավելյալ ժամկետով: Դա, իրոք, այդպես է, եւ այս դեպքում արտադրողները պահպանում են երկրի սննդի անվտանգության մարմնի կողմից հաստատված պահանջը: Իրականում ապրանքը կարող է ավելի երկար պահվել։ Սակայն պահպանման պայմանները խախտվում են ոչ միայն տանը, այլեւ խանութներում՝ տեղափոխման կամ պահպանման ժամանակ, այդ պատճառով միանշանակ խոսել այն մասին, որ ապրանքը պիտանի կմնա սննդի մեջ հայտարարված ժամկետի ավարտից հետո, չի կարելի։ Տվյալ դեպքում ավելի լավ է ռիսկի չենթարկվել։ Եթե իրավիճակն այնպիսին է, որ հնարավորություն չկա համալրելու մթերքը, և այն շատ անհրաժեշտ է, կենտրոնացեո տեսքի վրա: Հացահատիկները պետք է լինեն ոչ թե փխրուն, ոչ խոնավ, առանց միջատների եւ վնասատուների: Մակարոնեղեն՝ ոչ շատ չոր: Պահածոների տարրաները՝ ոչ ուռած: Բայց, ավելի լավ է ռիսկի չենթարկել եւ օգտագործել ամբողջ արտադրանքը մինչեւ պիտանիության ժամկետը:

Սևյանը ԱՄՆ առաջնության առաջատարներից է. Արոնյանը ոչ-ոքի խաղաց երկրորդ տուրում
Մեկ օրում ոստիկանները բացահայտել են հանցագործության 61 դեպք
Պրահայում հաստատեցի մեր առաջարկը՝ ապաշրջափակել բոլոր տարածաշրջանային հաղորդակցությունները, բայց Ադրբեջանը դրական չի արձագանքել. Փաշինյան
Թշնամին այսօր առավոտից կրակ է բացում Գեղարքունիքի դիրքերի ուղղությամբ․ Թագուհի Թովմասյան
Փրկարարները բացել են փակ դռները
Իրանում մեկ օրում գրանցվել է կորոնավիրուսի 165 նոր դեպք
Հրշեջ-փրկարարները մարել են ընդհանուր մոտ 248․3 հա տարածքում բռնկված հրդեհները
Կհիմնանորոգվեն միջպետական նշանակության Հայաստանի սահման-Մարգարա-Վանաձոր-Տաշիր-Վրաստանի սահման և Երևան-Երասխ-Գորիս-Մեղրի-Իրանի սահման ճանապարհները
Օգնություն է ցուցաբերվել Երևանի և Արարատի մարզի Արտաշատ քաղաքի բնակիչներին
Օրվա աստղագուշակ
Օշական գյուղում ՎԱԶ 2106-ը դուրս է եկել երթևեկելի գոտուց և բախվել փայտե էլեկտրասյանը․ կան վիրավորներ
«Ժողովուրդ». Զրոյական կետից բանակցություններ սկսած Փաշինյանի հերթական սուտը. նա խաբել է
«Հրապարակ». ՀՀԿ-ի ձեռագրով ու ՀՀԿ-ի լեքսիկոնով
«Ժողովուրդ». ՔՊ-ական պատգամավորը խոստացել էր մանդատից հրաժարվել, բայց չի կատարել այն
«Ժողովուրդ». Տեսչական մարմնի ղեկավարը նիստին եկել է 40 րոպե ուշ
«Ժողովուրդ». Հավաքներին մասնակցելու ծանուցում ստացած քաղաքացին փորձել է դանակով հարվածել իրավապահներին
«Հրապարակ». Որոշել է մեծաթիվ պատվիրակությամբ մեկնել Մոսկվա
«Հրապարակ». Սիսիանում պատրաստվում են նոր ընտրությունների
ՀՀ-ն ու Ադրբեջանը ճանաչում են միմյանց տարածքային ամբողջականությունը. քառակողմ հանդիպման հայտարարությունը
Ժամանակավորապես կդադարեցվի հետևյալ հասցեների էլեկտրամատակարարումը
Ընդմիջումից հետո շարունակվել է Փաշինյան-Միշել-Մակրոն-Ալիև քառակողմ հանդիպումը
«Փյունիկ»-ը 2-0 հաշվով վստահ հաղթանակ տոնեց «Ժալգիրիս»-ի նկատմամբ
Փաշինյանը և Էրդողանը քննարկել են Հայաստան-Թուրքիա հարաբերությունների կարգավորման գործընթացն ու այդ ուղղությամբ հետագա հնարավոր քայլերը
Սեւան համայնքի Նորաշեն գյուղում հիմնվում է նախակրթարան
Փաշինյանը Շոլցի հետ հանդիպմանն անդրադարձել է ՀՀ ինքնիշխան տարածքի նկատմամբ ադրբեջանական ագրեսիայի հետևանքներին (տեսանյութ)
Հանդիպեցինք Փաշինյանի հետ․ հավատում եմ՝ կկարողանանք հասնել մեր նպատակին․ Էրդողան
Խոշոր եղջերավոր անասուններով բարձված ЗИЛ-ը բախվել է երկաթե արգելապատնեշներին և կողաշրջվել
Փաշինյան-Էրդողան հանդիպումն ավարտվեց
ՀՀ դեսպանը հանդիպել է Վրաստանի առողջապահության նախարարին
Հանուն Կովկասում կայուն խաղաղության. Մակրոնը Փաշինյանի, Ալիևի և Միշելի հետ բանակցություններից լուսանկար է հրապարակել
Որոնվում է տեսագրության մեջ պատկերված անձը
Աշոցք համայնքի 19 բնակավայրում իրականացվում է 6 սուբվենցիոն ծրագիր
Փաշինյանը և Միցոտակիսն ընդգծել են մարտահրավերների հաղթահարման գործում երկկողմ սերտ համագործակցության անհրաժեշտությունը
ԵՄ-ն հաստատել է ՌԴ-ի դեմ պատժամիջոցների 8-րդ փաթեթը
Տեղի է ունենում Փաշինյանի և Էրդողանի հանդիպումը
Հայաստանի և Չեխիայի արտաքին գործերի նախարարությունները քաղաքական խորհրդակցություններ են անցկացրել
ՀՀ միգրացիոն ծառայության ներկայացուցիչը մասնակցել է Ստամբուլում կայացած միջազգային համաժողովին
Վահրամ Դումանյանը հանդիպել է Վրաստանի, Սերբիայի և Կիպրոսի գործընկերների հետ
Տարոն Մանուկյանը և Գոռ Սարգսյանն ազատ կարձակվեն
Փաշինյանը Պրահայում մասնակցել է Եվրոպական քաղաքական համայնքի գագաթնաժողովին
Քառակողմ հանդիպում Պրահայում․ Փաշինյանը տեսանյութ է հրապարակել
Իսպանիայի Կոնգրեսը հայտարարությամբ զորակցություն է հայտնել հայ ժողովրդին
Քրիստինե Առուշանյանը որոնվում է որպես անհետ կորած
Մեկնարկել է Փաշինյան-Ալիև-Միշել-Մակրոն հանդիպումը
2018-ին Փաշինյանն ստացել էր այնպիսի բանակցային ժառանգություն, որ հանցավոր ինքնավստահություն չդրսևորելու դեպքում կարող էր հասնել Հայաստանի համար ընդունելի լուծումների․ Օսկանյան
Նախագահին հավատարմագրերն է հանձնել Հայաստանում Մալթայի Ինքնիշխան Ուխտի նորանշանակ դեսպանը
Հոկտեմբերի 7-ը Գրադարանավարի օրն է
Ադրբեջանական ագրեսիայի հետևանքով 24873 աշակերտ և մանկապարտեզի 5808 սան զրկվել են կրթության իրավունքից. Դումանյան
Դեռ չունենք այլ անձանց անուններ, որոնց գերեվարված լինելը գերեվարած կողմը հաստատած լինի․ Ամատունի
Հայտարարում եմ իմ քաղաքական գործունեությունը կասեցնելու և մասնագիտական-փորձագիտական ոլորտ վերադանալու որոշման մասին․ Ղազինյան
Ամենադիտված
Կայքի պատրաստում և սպասարկում՝ sargssyan™