Ինչպես ընտրել ճիշտ և համեղ խաղող
Ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ
ArmDaily.am-ը շարունակում է «Ինչպես ընտրել...» շարքը։
Մեր ընթերցողին ներկայացնում ենք, թե ինչպես ընտրել ճիշտ սնունդ, որպեսզի այն լինի ոչ միայն համեղ, այլ նաև օգտակար և անվնաս:
Այս շաբաթ ձեզ ենք ներկայացնում կարևոր փաստեր խաղողի մասին:
Սեղանին համեղ խաղող ընտրելու համար բավական է կողմնորոշվել երեք չափանիշով՝ տեսակ, հասունություն և որակ։
Տեսակ
Լավագույն խաղողը այն է, որը աճել է Ձեր բնակության վայրին հնարավորինս մոտ: Դա նշանակում է, որ իր ճանապարհը դեպի առեւտրի կետ կարճ է եղել: Հետեւաբար, այն քիմիական վերամշակման կարիք չի ունեցել, որպեսզի կարողանա դիմակայել տրանսպորտափոխադրմանը: Եթե գնապիտակի վրա նշված չէ այն երկիրը, որտեղ աճել է խաղողը, անպայման հարցրեք վաճառողից:
ՀՀ-ում խաղողի վազը մշակվում է Արարատյան դաշտում, նրա նախալեռնային և հյուսիսարևելյան, Վայքի ու Զանգեզուրի գոտիներում: Ամենատարածված սորտերն են Ոսկեհատը, Գառան դմակը, Սև Արենին, Կարմրահյութը, Նռնենին, Ազատենին, Մեղրաբույրը, Ներկառատը, Արարատին, Մսխալին, Շահումյանին, Անահիտը, Հայաստանը, Դեղին ու Վարդագույն Երևանիները, մուսկատային բույրով մի քանի սորտեր և այլն:
Հայտնի խաղողի սորտեր, որոնք հաճախ կարելի է գտնել շուկաներում կամ խանութներում:
Քիշմիշ են աճեցնում Ղրիմում, Ուզբեկստանում, Հայաստանում, Ղազախստանում։ Բացի այդ, կարող են մատակարարել Թուրքիայից։
Տոյֆան (թայֆին) աճում է հիմնականում Միջին Ասիայից, Ղազախստանից, Ղրիմից։
Կարդինալը հիմնականում աճում է Իտալիայում, Իսպանիայում, Թուրքիայում կամ Հունաստանում։
Ռեդ Գլոուբ-արտադրողներ Հարավային Աֆրիկա, Արգենտինա.
Արկադյա, Կոդրյանկա, Կերպարանափոխում-Ուկրաինական սորտեր.
Չնայած այն հանգամանքին, որ խաղողը գրեթե ամբողջ տարի կարող ենք գտնել վաճառասեղաններին, սակայն ավելի լավ է այն գնել հենց խաղողի սեզոնին: Մեր կլիմայում դա ամառվա վերջն է՝ աշնան սկիզբը: Այս շրջանում այն ամենաբնականն է և ամենաէժանը:
Հասունություն
Մի փոքր թափահարեք մի վազը, եթե մի քանի հատապտուղ է ընկնում, ապա խաղողը հասունանում է: Եթե մեծ քանակությամբ հատապտուղներ են թափվում, ուրեմն խաղողը երկար է պահվել։
Պտուղների վրա սեւ բծերը հասունության նշաններից մեկն են:
Փորձեք խաղողը համտեսել, կտրելով հատապտուղները վազի ներքեւի մասում: Վերին հատապտուղները հասունանում են շատ ավելի արագ:
Որակ
Ընտրեք մեծ ամբողջական խաղողի վազեր: Եթե խաղողը վաճառվում է ճյուղերով, իսկ առավել եւս՝ առանձնացված, դա նշանակում է, որ այն արդեն հատիկավորել են եւ հեռացրել են փչացած ճյուղերը, իսկ այն, ինչ մնացել է, վաճառքի են հանել ։
Հատապտուղները պետք է լինեն առաձգական, ամբողջական, խիտ կեղեւով, առանց խորդուբորդությունների, բորբոսի, փտածության:
Զգուշորեն ստուգեք հատապտուղները, որոնք մոտ են ճյուղին: Հենց նրանց վրա են հայտնվում փտածության նշանները։
Եթե խաղողի ողկույզի «պոչիկը» հասցրել է չորանալ, դա նշանակում է, որ խաղողը վաղուց է քաղվել։
Եվ մի քանի խորհուրդներ շուկայում խաղող գնողների համար:
Վերցրեք ողկույզները, որոնք վաճառասեղանին հեռու են դրված: Գնորդին մոտ, սովորաբար, դրվում են այն ողկույզները, որոնք պետք է ավելի արագ վաճառել:
Եթե խաղողի արկղերի վերեւում պտտվում են մեղուներ նշանակում է դրանց մեջ հիանալի խաղող է: